Te patelnie musisz mieć w swojej kuchni

Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem gotowania, czy w swojej kuchni czujesz się niczym prawdziwy szef – prędzej czy później będziesz potrzebować patelni. Oprócz tego, że przygotujesz z jej użyciem najrozmaitsze potrawy świetnie sprawdzi się też do odgrzania gotowych już posiłków. Na rynku jest ich całe mnóstwo, jak dobrać odpowiednią do Twoich potrzeb? Sprawdź nasze wskazówki!

Krótka historia patelni

Garnki i patelnie towarzyszą nam od zarania dziejów. Pierwsze naczynia przypominające kształtem znane nam dzisiaj wyposażenie kuchenne należą do epoki brązu, czyli aż 1500 p.n.e. Pierwotnie wykonywano je z gliny bądź brązu, a z czasem do ich produkcji zaczęto używać żelaza.

Rodzaje patelni

Choć niektórym smakoszom wystarczy kilka uniwersalnych patelni, to warto poszerzyć swoje horyzonty i zaopatrzyć się w naczynia o bardziej zawężonym zastosowaniu. Jeśli nie wiesz, do czego wykorzystać poszczególne patelnie, spieszymy z pomocą.

Patelnie teflonowe

To niekwestionowanie najpopularniejszy rodzaj tego naczynia. Te powłoki zostały świetnie przebadane i są w zupełności bezpieczne dla zdrowia, pod warunkiem, że nie naruszymy ich powierzchni. Jednym ich minusem jest to, że łatwo je uszkodzić.

Dzięki niskiemu napięciu powierzchniowemu inne materiały nie przylegają do niego tak łatwo. Swoje zastosowanie znajdzie w większości potraw – czy to smażeniu mięsa czy warzyw do makaronu.

Powszechnie wiadomo, że można na nich smażyć potrawy bez tłuszczu, jednak, aby naczynie jak najdłużej zachowało żywotność, warto dodawać, choć kilka kropel oleju do potrawy. Jeśli zależy Ci, aby spożywać jak najmniej tłuszczu, warto pomyśleć o specjalnych dozownikach, które już jednym psiknięciem rozprowadzają po patelni cienką warstwę oleju czy oliwy.

Na początek polecamy patelnie Tefal. Mają one rozmaite zastosowanie i przystępną cenę. Ich jakość doceniły miliony użytkowników! Producent postawił na różne linie kolorystyczne i rozmiary, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Patelnie żeliwne

Część osób z pewnością kojarzy żeliwne naczynia – stosowali je nasi dziadkowie bądź rodzice. W porównaniu do patelni teflonowych nie są pokryte żadną powłoką, w związku z czym nie będziesz w stanie jej uszkodzić. Do ich wykonania użyto naturalne materiały, więc nie ma mowy o szkodliwości czy wpływu na zdrowie. Te naczynia świetnie sprawdzają się do długiego gotowania mięsa np. na szarpana wołowinę lub do pieczenia chleba w piekarniku. Warto jednak wiedzieć, że do tych naczyń należy zastosować większą ilość tłuszczy do smażenia.

Patelnie z powłoką ceramiczną

Podobnie jak szkło, te naczynia wypala się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu są na nią odporne. Uznawane są za najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia – nie wydzielają bowiem żadnych toksycznych związków. Nie wpływają też na smak potraw.

Patelnie grillowe

Nie posiadasz przydomowego ogródka, a marzy Ci się prawdziwy majówkowy grill? Nic straconego. Wypróbuj patelnię grillową! Na jej powierzchni znajdują się specjalne prążki, przypominające ruszt tej kuchenki. Usmaż karkówkę lub bakłażana i delektuj się smakiem zbliżonym do wiosennych biesiad na zewnątrz.

Jeśli poważnie zastanawiasz się nad naczyniem do grillowania, sprawdź patelnie Gerlach. Ta Polska marka istnieje na rynku już od ponad stu lat i do dziś zachwyca wysoką jakością wykonania i szerokim asortymentem.

Patelnie wok

Czas na nie lada gratkę dla fanów kuchni azjatyckiej. W przypadku, gdy to również i Twoje ulubione smaki, koniecznie zaopatrz się w patelnię typu wok. Ma ona dość głębokie dno, dzięki czemu mieszane składniki nie powinny wypaść poza jej brzegi.

Patelnie do naleśników

Naleśniki to nie tylko propozycja śniadaniowa. Szybkie i proste w przygotowaniu stanowią bazę wielu potraw zarówno na słodko, jak i słono. Z ich pomocą stworzysz krokiety z kapustą i grzybami, ruloniki wypełnione serem lub dżemem czy kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem.

Chociaż da się przygotować je na klasycznej patelni, to jednak idealne wychodzą na specjalnej patelni do naleśników. Ma ona bardzo płytkie dno i równomierną powierzchnię, dzięki czemu placki wychodzą idealnie wysmażone i złociste.

Patelnia emaliowana

Te naczynia znamy od pokoleń. Są trwałe i już po kilku użyciach pojawia się na nich dodatkowa warstwa zabezpieczająca, zwana inaczej patyną. Wykazują wysoką odporność na zarysowania, jednak warto zachować ostrożność i nie stosować ostrych narzędzi do mieszania potraw. O wiele lepiej sprawdzą się akcesoria silikonowe lub drewniane.

Patelnie kamienne

To naczynia przeważnie wykonane z granitu lub z jego domieszką. Oprócz swojej funkcjonalności są przede wszystkim bardzo stylowe. Idealnie wpasują się w wystrój nowoczesnej kuchni. Warto jednak mieć na uwadze, że są dość ciężkie.

Czy wiesz już, jaką patelnię wybrać?

Dotarliśmy do końca naszego poradnika. Mamy nadzieję, że wiesz już, czym różnią się poszczególne patelnie. Postawiliśmy na sprawdzone marki i lubianych przez wielu użytkowników producentów. Nie zwlekaj, zabieraj się do gotowania!